Катедральний Собор Успення Пресвятої Богородиці

Катедральний Собор Успення Пресвятої Богородиці

Чернівецька єпархія УГКЦ

Головна
Новини та події

Родинна поминальна субота.

«Коли є поминальні, родинні суботи на Службі Божій ми зустрічаємося з нашими рідними, які живуть закордоном, а цим кордоном є потойбіччя».- о. Іван Шуфлат.

 

У Церкві східного обряду є три головні поминальні дні: субота м’ясопусна перед Великим постом, субота заупокійна перед П'ятидесятницею і Дмитрівська субота.

 

Дмитрівська субота - це не свято, а особливий день поминання спочилих, коли у храмах здійснюються заупокійні літургії.

 

Суботу перед Дмитрієм, ще називають родинною поминальною суботою, в цей день прийнято вшановувати пам'ять усіх померлих рідних, близьких, знайомих, а також загиблих під час голодоморів, Революції гідності та війни на Донбасі.

 

Молитва за спочилих не менш важлива, ніж молитва за живих. Святий Августин наголошував: «Не можна заперечувати, що душі померлих отримують полегшення завдяки побожності своїх живих родичів, коли ті складають за них жертву Посередника або коли в церкві дають милостиню».

 

Церква — спільнота більша, ніж ми думаємо. До неї належать живі та померлі, незалежно від того, чи вони перебувають у чистилищі, чи в славі Божій, тому маємо підтримувати один одного і тут на цьому світі, і у вічності.

 

Святий папа Йоан Павло II менш ніж за два роки до своєї смерті сказав: «Молитва за померлих — це важливий обов’язок, бо навіть якщо вони відійшли в благодаті й дружбі з Богом, можуть все ще потребувати остаточного очищення, щоб удостоїтися радості небес».